Ebu Derda, radijallahu anhu. , kazuje da je upitao Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem : ”Može li se desiti da vjernik ukrade?” – Da! – odgovorio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem. – Može li se desiti da vjernik počini blud? – upitao je Ebu Derda. – Može! – odgovorio je Poslanik,sallallahu alejhi we sellem iako se to Ebu Derdau i ne dopadalo. – A može li vjernik biti lažac? – opet je upitao Ebu Derda. – Ne može! Laž izmišlja samo onaj ko ne vjeruje… – odgovorio je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem (Hadis bilježi Taberani u djelu Tehzibul-asar.)

 Laž nije svojstvena vjerniku i za nju ne postoji opravdanje, zato što musliman vjeruje u Allahove ajete i vjeruje Njegovom Poslaniku, koji je rekao: ”Laž vodi bestidnosti, a bestidnost vodi u Džehennem. Čovjek će, lažući i postupajući po laži, biti upisan kod Allaha kao lažac.”

Kako je odvratno ono čemu laž vodi i kako je bijedan položaj osobe koja laže! Laž vodi ka razvratu i bestidnosti, a razvrat i bestidnost vode u Džehennem, a kako je loše boravište stanovnika Džehennema! Lažac je jadan zato što je kod Allaha na spisku lažova, a ružan je to opis. Čovjek prezire da neko pred ljudima za njega kaže da je lažac, pa kako onda može dopustiti da kod svoga Stvoritelja bude upisan kao lažac!? Lažac je na gubitku i na ovom svijetu, ljudi od njega vijest ne prihvataju, kada sa njim posluju ne vjeruju mu, poslije smrti ga po lošem spominju, i Uzvišeni Allah spominje laž pri spomenu obožavanja kipova. Uzvišeni Allah kaže:

فَٱجۡتَنِبُواْ ٱلرِّجۡسَ مِنَ ٱلۡأَوۡثَـٰنِ وَٱجۡتَنِبُواْ قَوۡلَ ٱلزُّورِ

”…budite što dalje od kumira poganih i izbjegavajte što više govor neistiniti.” (El-Hadždž, 30.)

Advertisements