Kada su ljudi odbacili sud Kur’ana i Sunneta i prestali se obraćati ovom sudu, povjerovali su da Kur’an i Sunnet nisu dovoljni ili kompetentni da ukažu na pravdu, pa su se okrenuli ljudskim mišljenjima, logici, racionalnim prosudama i stavovima učenjaka. Takvo ponašanje iskvarila im je zdrave naravi, unijelo tamu u srca, zamutilo stavove i razmišljanje i donijelo prazninu u razum. To ih je zaslijepila i potčinilo u tolikoj mjeri da su na tim kvazivrijednostima odgajana nova pokoljenja, a odrasli zapadali u duboku starost, i to za njih nije predstavljalo ništa loše.

Zatim je došla druga vlast, podignuta druga država u kojoj su novotarije zamijenile sunnet, ego zamijenio razum, strast zamijenila razboritost, zabluda zamijenila uputu, grijeh zamijenio dobro, neznanje zamijenilo znanje, pretvaranje zamijenilo iskrenost, laž zamijenila istinu, nepravda zamijenila pravdu, ulagivanje zamijenilo savjetovanje, te su trijumf i pobjeda pripali ovim pseudovrijednostima.

U nosioce se zablude sada s poštovanjem upire prstom, a nekada se upiralo u pronositelje dobrote i čestitosti. Kada vidiš da neka država, u kojoj se ovakve stvari promiču, napreduje, kada se njene zastave na koplja uzdignu, kada se njena vojska sakupi i pokrene, tada je, tako mi Allaha Uzvišenog, bolje biti pod zemljom nego njome hoditi, vrleti planina bolje su od prostranih ravnica, i boraviti u društvu zvijeri tada je sigurnije od boravka u društvu ljudi.

Zemlja se naježila, a nebo smračilo, i pojavio se nered na kopnu i moru zbog grijeha razvratnika. Nestalo je blagoslova, dobro se smanjilo, životinje su onemoćale, a život je zbog nedjela nasilnika postao turoban. I svjetlost dana i tmine noći plaču zbog nedjela i zapanjujućih čini ljudi.

Meleki pisari i pratioci žale se svom Gospodaru zbog prevladavanja razvrata, nemorala i zlodjela. Tako mi Allaha Uzvišenog, to je opomena pred dolazak teške kazne koja samo što nije izbila. To je proglas noći što nesreću nosi koja je svoje tmine već razasula! Zato uz iskreno pokajanje skreni sa puta hrđavoga, dok još nije kasno. Požuri s pokajanjem da ne budeš od onih pred kojima su vrata pokajanja zatvorena, kojem je grijeh jedina sudbina, a Uzvišeni poručuje: “A mnogobošci će sigurno saznati u kakvu će muku zapasti! ”

-Kupi svoju dušu danas; pijaca je još tu, cijena je poznata, a i novca imaš. Roba je jeftina, ali doći će dan kada neće biti pijace ni robe, niti će se u tom danu išta, bilo veliko ili malo, moći kupiti i nabaviti. “To će biti dan u kojem će vam biti jasno da ste sami sebe obmanuli!” “Dan kad nevjernik bude prste svoje grizao!”

Ako odeš bezprtljaga;prave vjere i imana, na mahšeru ugledat ćeš one koji prtljag nose. Zažalit ćeš zašto i ti nisi spreman kao oni. Zašto nisi ulagao i štedio kao mnogi!” Djela bez iskrenosti i povođenja za Poslanikom, sallallahu ‘alejhi we sellem, jesu beskorisna kao što se putnik neće okoristiti od svoje obuće u koju trpa pijesak, nego će mu obuća samo postati teža!

– Ako svoje srce opteretiš dunjalučkim brigama, a zapostaviš njegove virdove – duhovnu hranu, što za njega predstavlja život i snagu, onda si poput putnika koji pretovari svoju jahalicu, a zaboravi na njenu hranu. Doista će mu ona brzo stati!

– Bez cilja nekog godine trošiti ne vidi se nada, ni uspjeh neki. Dali vodič (vozač) brzi zna kuda hodi, jer ne ide brzo karavan svaki. Uspori malo, gledaj kuda kročiš,
stopama svojim po mrtvima gaziš!

Advertisements